Ősz – itt az ideje, hogy magaddal foglalkozz!

Arra kellett rájönnünk, hogy mindig csak a gyermekek körüli tennivalókról írunk. Mindig azzal foglalkozunk, hogy velük mit kell csinálni, őket hova kell vinni, nekik mi a legjobb, nekik mit adjunk enni, hogy van jól a lelkük, mikor kiegyensúlyozottak, mikor egészségesek. És hol vagyunk mi? Persze, nem vagyunk azok az önző fajták, és mindig az az első, hogy a lurkók jól legyenek, nade azért néha nekünk is jár egy kis öröm, nem igaz? J Hajlamosak vagyunk magunkat a sor végére tenni, aztán egyszer csak kiborulni, hogy „ésvelemmikorfogbárkiisfoglalkozni”. Előzzük ezt meg, szánjunk magunkra, a lelkünkre és a testünkre időt. Az ősz erre kiváló alkalom, és higgyétek el, a család is partner lesz ebben. Hiszen mennyivel könnyebb egy mosolygós anyát nyüstölni. 🙂

Ahogy gyakoribbá válnak az esős napok, lassan áttevődik a fókuszunk kintről bentre. Mert amíg odakint hétágra sütött a nap, addig az ember sajnálta az időt olyasmivel tölteni, ami a négy fal közé zárta. Most viszont jut idő a közös társasra, a kedvenc könyvre, egy forró fürdőre, tisztulásra, hosszú filmre, egészségre, szépségápolásra. Önmagunkra.

Azért ne meneküljünk be egyből, és ne zárkózzunk be idő előtt. A nap utolsó sugarait és a levegő frissességét élvezzük az utolsó percig. A nappalok rövidebbek, úgyhogy hat-hét óra körül már a kanapén szürcsölgethetjük a teánkat, de addig is tessék szüretelni, almát, diót, csipkebogyót szedni, biciklizni, sétálni.

És íme pár program, ami garantáltan feltölt és helyre teszi a lelki egyensúlyunkat. 

Rakj rendet, szelektálj!

Rakd el a nyári cuccokat, vedd elő az őszre valókat, helyezd el őket szépen, mindent a maga helyére. Ha kell, öblítsd ki őket, hogy friss illatuk legyen. Amit már évek óta nem vettél fel, adományozd olyannak, aki hálás lesz érte. Ha az idő már megköveteli, vidd be a virágaidat a teraszról, s ha már úgyis benne vagy a pakolásban, takaríts ki, törölgesd le a port, pucold meg az ablakot, húzz friss ágyneműt. Szedd elő a meleg plédeket.

Miközben rendet raksz az otthonodban lelkileg is rendet teremtesz, odabent – persze ez nem azt jelenti, hogy minden problémád megoldódik, de könnyebben boldogulsz majd ezen a szinten is. Az NLP megfogalmazott bizonyos idegrendszeri szinteket, amelyeken keresztül érzékelhetjük a világot, vagy megközelíthetjük a céljainkat, problémáinkat, és azt mondja, a legalsó szint a környezet. Ha a környezeted rendben van, az kihat a következő szintre, a viselkedésedre is. Jobban érzed majd magad a bőrödben.

Kapcsolj ki!

Szoktál relaxálni? Akkor itt az ideje, hogy rendszeressé tedd ezt az életedben. Ha nem szoktál, itt az ideje, hogy elkezdd. Ha elaludtak a gyerekek, vagy hamarabb érsz haza, vegyél fel egy fejhallgatót, tegyél be valamilyen kellemes zenét, helyezkedj el kényelmesen, csukd be a szemed, és figyeld a légzésed, vagy a zene hangjait. A relaxációnak számos pozitív testi és lelki hatása van. Gondolj csak bele: testileg ellazult állapotban pihensz, semmi dolgod, csupán élvezed a pillanatot.

Kreatívkodj!

A relaxálás mellett az alkotás az, ami rendkívül hatékonyan kikapcsol. Az őszi esték kiválóak fényképek válogatására, albumok készítésére, otthonod csinosítgatására. Dobd fel otthonod apró változásokkal. Varrj új párnahuzatokat, csinálj koszorút az ajtóra. Vedd észre, milyen gondolatok merülnek föl benned közben, engedd, hogy a kreativitásod új utakat nyisson benned.

Hívd fel régen látott rokonaid, barátaid!

Nem csak nekik fog jól esni. Te is mosolyogva fogsz elaludni, ha egy este felkeresed az unokatestvéreid, régi barátaid, osztálytársaid és megkérded tőlük, hogy vannak.  De az interneten keresztül új kapcsolatokra is szert tehetsz. Olvass blogokat, járj nyitott szemmel. Az emberi kapcsolatok életedben az egyik legértékesebb szerepet töltik be. Nyiss a világ felé.

Ápold szépséged!

Nyáron csak gyorsan feldobunk egy kis BB krémet, összefogjuk a hajunkat, kifestjük a körmünket. Ősszel viszont jól esik egy kicsit több időt fordítani magunkra. Sőt! Az őszi időjárás olykor meg is viseli bőrünket, hajunkat. Tarts néha olyan napot – estét – amikor magaddal foglalkozol. Végy egy forró fürdőt, használj illóolajokat, tápanyagban gazdag testápolókat, hajápoló szereket! Készítsd fel bőröd a zord idő viszontagságaira.

Válaszd például a Yamuna http://www.yamuna.hu/termekcsaladok/szolomagolajos_csalad szőlőmagolajos termékeit!

Jelentkezz be fodrászhoz, kozmetikushoz, ahol külsőd mellett lelked is szépül!

Szép tartalmas őszt kívánunk Neked és bízunk benne, hogy sikerül időt szakítanod magadra!

 

 

 

Search