Ne múljon el nap meseolvasás nélkül

Számos elmélet szól arról, hogy mi mindenre van hatással, ha gyermekünk napjainak meghatározó része az olvasás, mesélés. Könyvek születnek arról, hogy mi mindenért fontos, hogy gyermekünk számára miért biztosítsuk a mindennapos olvasás élményét.  Nálunk okosabb emberek ismerik a pszichológiát, ami mögötte van. Tantervek, óvodai munkásságok épülnek az olvasás fontos szerepére. Miért kéne nekünk ezzel szembeszállni? Hisz mind szeretnénk gyermekünk számára a legtöbbet nyújtani.

A tudományos elméletek előtt és mellett mi egy fontos dolgot emelnénk ki: az együtt töltött idő. Az olvasás során mindenképpen gyermekünk lelkével lehetünk. Ez idő alatt nem figyelhetünk másra, nem pöröghet a fejünkben a tennivalóink listája. Az olvasás ideje lehet a mi közös időnk. Ilyenkor mind elmerülhetünk a mesék világában, majd utána –vagy közben – szépen kivesézhetjük a történteket.

Ami még fontos: addig sem a tévét vagy a kütyüket bűvöli. Sajnos nem tudjuk elkerülni ezek használatát – talán nem is kell, hiszen világunk része – de próbáljuk mérsékelni. Hiszen ilyenkor minden élményt, képi világot készen kap. A rendkívül nagy kreativitásának szabunk határt. Nem kell képet alkotnia, nem kell képzeletét szabadjára engednie. Pedig az egészséges fejlődéséhez erre nagy szükség van.

Teremtsük meg azokat a perceket, amikor közösen bekuckózunk, felkapcsoljuk a kis lámpát és elmerülünk a mesék végtelen világába.

Az őszi délutánok erre tökéletesen alkalmasak. Ha ezek eddig is életünk részei voltak, akkor élvezzük minden percét, ha pedig most szeretnénk beiktatni, akkor hajrá, mindenki imádni fogja. Ő is, és Te is!

Nem kell ám a gonoszoktól sem tartani. Elsőre gondolhatnánk azt is, hogy a mesékben megjelenő boszorkányok, sárkányok, farkasok félelmet keltőek a gyermekek számára. De a mesékben szereplő gonosz alakoknak más feladata is van az ijesztgetésen, és félelemkeltésen kívül: a gyermekek már eleve szoronganak egy olyan világban, ami számukra nem teljesen érthető, és ahol ki vannak szolgáltatva a felnőtteknek. Így a mese lehetőséget ad nekik, hogy nehezen meghatározható érzéseiket formába öntsék, kiélhessék.

A mese a lélek fejlődésének állomásait jeleníti meg nagy erejű, szimbolikus képekben.

A lélek fejlődéséhez pedig hozzátartozik a félelem, és szorongás is. És hozzátartozik az is, hogy a szereplők hogyan jutnak túl ezeken az érzéseiken, hogyan küzdenek meg velük, és hogyan lépnek egy magasabb szintre. Fontos összetevője a mesének, hogy a főszereplők mit és hogyan tanulnak mindabból, amit a mese megpróbáltatásai eléjük állítottak.

Ha a gyermek ki tudja várni a szorongás fantáziaképein áthaladva a vigasztalás és megszabadulás képeit, akkor a mese jótékony hatású, és eléri a célját: példát, és mintát mutat a gyermekeknek a probléma megoldásból.

A mese olyan jelenségekről beszél a gyermeknek (életről, halálról, haragról, féltékenységről, szeretetről, segítésről, talpraesettségről, bátorságról), amelyekről máshogy, elvont fogalmak szintjén nem tudnánk beszélni vele. A mesékkel sajátos formában megnyugtatjuk a gyermekeket, amikor a mese szimbólumai révén eszközt adunk a kezükbe a félelem, és szorongás megjelenítéséhez, és feloldásához.

A mese kimondhatóvá teszi a kimondhatatlant.

A gyermek életét csak akkor gazdagítja egy mese, ha mozgásba hozza képzeletét, fantáziáját, fejleszti intellektusát, ha eligazítja érzelmeiben, megbékíti félelmeivel és vágyaival, elismeri nehézségeit, ugyanakkor megoldásokat is javasol problémáira.

Ha a könyv, amelyből mesélünk nincs tele illusztrációkkal, a fantáziát belső mozgásra készteti, így jobban fejleszti az érzelmek megélésének képességét, a megítélő-képességet, a bátorságot és az odaadást, mint ha kész sablont kap a gyermek, amelyhez belső képeit le kell nyesegetnie, hogy illeszkedjen a kész mintába

A mese a legjobb érzelmi intelligenciafejlesztő módszer és a minőségi idő egyik legértékesebb módja. Azok a felnőttek, akiknek meséltek gyermekkorukban sokkal könnyebben küzdenek meg az élet nehézségeivel, érzelmileg stabilabbak, hiszen számtalan példát, mintát kaptak a mesékből, hogyan oldhatóak meg a problémák, és megélhették azt is, hogy érdemes hinni a Jóban, mert majd egyszer elnyeri méltó jutalmát.

A mesekönyvek választéka végtelen, mindenki megtalálja köztük kedvenceit. Ha a Te emlékeidben is intenzíven él a kedvenc könyved meséinek élménye, biztosan szeretnéd ezt gyermeked számára is biztosítani. Nézz körül, a Kossuth Kiadó gyermekkönyvei között. Lehetséges, hogy Te is új kedvencre lelsz! 😉

Kossuth Kiadó kínálata

 

 

Search