Iskolakezdés stresszmentesen

A megérdemelt nyári pihenés után ismét elkezdődött az iskolai élet. Ilyenkor gyermekeinknek kell egy kis idő, mire újból hozzászoknak a korán keléshez, a mindennapos készüléshez és az iskolai szabályok betartásához. Ezt az állapotot a szülők is nehezen viselik.

Valószínű, hogy a gyermeked ambivalens érzésekkel éli meg az iskolakezdést. A diákok a felelősséget nehezen viselik, viszont várják, hogy újból találkozzanak barátaikkal, osztálytársaikkal és a kedvenc tanáraikkal.

Ha a gyermeked most kezdi a kritikus első osztályt, az izgulás elkerülhetetlen. A legnagyobb félelem ilyenkor a megszokott közeg helyett egy új, ismeretlen helyzetbe való átlépés. Szülőként fontos, hogy támogassuk gyermekünket és tegyünk azért, hogy jól érezze magát az iskolában! Ha neki jó az, ahol van és amit csinál, attól mi is boldogok leszünk.

Segíts gyermekednek, hogy zökkenőmentesen lépjen át a nyári vakációból az őszi iskolakezdésbe! Tudatosítani kell benne, hogy az iskola nem félelmetes, csak az óvodához képest más, amibe egy idő után beleszokik majd. Motiváld dicsérettel, mondd el neki, hogy mennyire büszke vagy rá és segíts neki a házi feladatai elkészítésében. Ezzel meg tudod szerettetni gyermekeddel az iskolai élet nehézségeit is.

A napi rutin kialakítása is elhagyhatatlan. Az optimális iskolai menetrend megszervezése és következetes betartása alapvető kritériuma a megfelelő koncentrációkészségnek, az ideális fizikai és szellemi kondíciónak.

Nagyon fontos alappillér még a kommunikáció. Beszélgess gyermekeddel minél többet! Kérdezz az érzelmeivel kapcsolatban, hallgasd meg a véleményét, mesélj a saját iskolai tapasztalataidról, élményeidről és adj neki tanácsokat. Mindezzel megerősíted abban, hogy ő is ugyanúgy átsiklik majd az iskolakezdés nehézségein.

Search