Az vagyok, amit megeszem…
A háziasszonyok, anyukák számára a hétköznapok egyik legnagyobb kihívása a változatos, egészséges étkezések összeállítása… nem igaz? ’Mi kerüljön ma az asztalra’ – merül fel napról napra a kérdés. És persze nem elég, hogy szeresse a család – szeretnénk, ha tápláló is lenne főztünk. Szerencsénkre a tavasz és a nyár sokszínűsége megkönnyíti a dolgunkat.
A tízórai és az uzsonna problémáját szinte megoldják helyettünk a szezon gyümölcsei, zöldségei. Kekszekkel, joghurttal, müzlivel és a kedvenc gyümölcsünkkel napi két étkezést ki is pipálhatunk. Arra viszont figyeljünk, hogy jó minőségű gyümölcsöt, zöldséget vigyünk haza. A legjobb, ha közvetlenül a termelőtől vásárolunk. Eper, cseresznye, meggy, málna, szeder, ribizli… jöhetnek szépen, sorba. Ha pedig még előrelátóak is vagyunk, teszünk a mélyhűtőbe, hogy télen is visszaidézhessük a nyár ízeit. 🙂
Azzal viszont, hogy a köztes étkezéseket letudtuk még a főtt étel kérdésének problémaköre fenn áll. Napi egy főtt ételt mindenképpen próbáljatok beiktatni a menübe. Bár a gyerekek napközbeni étkezései általában megoldottak, az esti tartalmas vacsorákra az ő esetükben különös szükség van. Általában az esti óráinkba fér bele egy gyors főzőcske, ilyenkor pedig jó a másnapra is gondolni. Jöhetnek levesek, zöldségek, natúr szeletek vagy akár halak. Íme, tőlünk egy – egy példa, amik a tavasz és a nyár ízeit idézik, gyorsan elkészülnek, egészségesek és a család minden tagja szeretni fogja.
Spárga krémleves, ami másnap ebédként is tökéletes:
2 csomag zöldspárga
1 csokor petrezselyem
8 ek rizspehely(púpozott, vagy 6 csapott ek rizs)
1,5 l víz
1 tk só
1 teáskanál cukor(elhagyható)
2 db tojássárgája
5 dl zabtejszín
Tegyél fel 1 l vizet forrni, sózd és tedd bele a rizspelyhet. Ha rizzsel készíted, akkor azt kb. 5 perccel tovább főzd, amíg teljesen szét nem fő. Ez lesz a levesed sűrítőanyaga. A spárgát mosd meg és a szár alsó részét nagyobb, 3-4 cm-es darabokra vágd. Ezeket a add leveshez és kb. 10 perc alatt főzd puhára. Ilyenkor rakd bele a cukrot is, de ez elhagyható. A spárgacsúcsokat kb. 0,5 cm-es darabokra vágd és tedd félre. Ez lesz majd a levesbetéted. A petrezselyemzöldet mosd meg, csak durvára vágd és a főzési idő vége előtt pár perccel keverd a levesbe. A tűzről levéve a krémlevest turmixold össze, majd tedd vissza főni, és főzd bele a spárga végeket (1-2 perc főzés elegendő). A tojássárgáját keverd ki a tejszínnel folyamatosan kevergetve a leveshez add a leveshez és egy pillanatra forrald fel.
Mindent bele tepsis – amivel nem bíbelődsz egy egész estén át
½ csomag (25 dkg) zöldspárga
½ kg újburgonya
1 csomag zsenge répa, (körülbelül 35 dkg)
1 karalábé
1 csomag újhagyma
1 csomag retek
12-15 koktélparadicsom
zöldfűszerek
½ kg csirkemell, a vastagabbakat félbevágom, hogy vékonyabbak legyenek
só, bors
1 evőkanál balzsamecet
4-5 evőkanál olívaolaj
Ha van friss fokhagymád, keresztben vágd félbe, és azt is dobd hozzá. Jó bele egy citrom leve is, a citromot pedig szintén vágd félbe, és dobd a többi alapanyag közé. Mindent szépen tisztíts meg, alaposan sikáld le, majd vágd tetszés szerinti darabokra. Locsolj két evőkanál olajat a tepsibe, helyezd rá a befűszerezett csirkéket, majd arra a zöldségeket, a zöld fűszereket, vagyis minden mást (kivéve a spárgát). Jöhet újabb két evőkanál olaj és a balzsamecet. Használd a kezed: mindent forgass össze, figyelj, hogy a csirkék inkább alulra kerüljenek, az újhagymákkal és a zöld fűszerekkel együtt. A csirkének először át kell sülnie, a többi hamar megég. Tedd a 200ºC-ra előmelegített sütőbe. 45 perc után keverd át az egészet, a csirkék és az újhagyma már felülre kerülhet, és a spárgát is keverd bele, hogy bevonja az olaj. Innentől már csak pirítasz, lehet, hogy elég neki 30 perc is.
Egy könnyű tészta – mindig jókor!
Zöldfűszeres fehér boros spagetti
500 g spagetti tészta
3 dl fehérbor
100 g vaj
2-3 ek zöld pesto
5-6 levél medvehagyma
5-6 ág friss petrezselyem
2-3 db eper
parmezán, só, bors, olívaolaj
Forró serpenyőbe öntsd bele a fehérbort, pár másodperc múlva keverd bele a vajat és a pestót. Ezután mehet bele a kifőtt tészta és a friss zöld fűszerek. Tálalásnál ízlés szerint mehet rá az eper, a parmezán és az olíva olaj!
Még több receptért nézz körül itt:
http://www.szeretematesztat.hu/
A sort pedig zárja az elmaradhatatlan édesség – hiszen nincsen családi étkezés finomság nélkül.
Krémsajtos gyümölcsös pohárkrém
25 dkg krémsajt
1 citrom reszelt héja
1,5 dl 30%-os tejszín
1 tk vanília kivonat
3-4 evőkanál porcukor
2,5 dl málna és áfonya
1 lapzselatin
1 ek víz
A gyümölcsöket mosd át és egy edénybe tedd fel főni őket vízzel és egy kis cukorral. Ha már pépesek a gyümölcsök, olvaszd el benne a zselatint, majd vedd le tűzről és hűtsd ki. Robotgéppel keverd krémesre a sajtot, a tejszínt, a citrom héját és a vaníliát. Forgasd a krémez a gyümölcszselét. Töltsd poharakba és hűtsd ki. Tálald müzli morzsával, válogass a Cerbona termékei között.
Cerbona müzlik
Reméljük sikerült ötleteinkkel megkönnyítenünk pár estéteket, napotokat. A több időt igénylő receptek persze nem jelentik azt, hogy meleg- hidegszendvicsek, halkrémek, tejberizs, grillezett zöldségek, husik nem állják meg tökéletes vacsoraként a helyüket. A fenti ötleteink csupán azért hasznosak, mert velük a másnapi étkezések is megoldódnak. Jó étvágyat és nagy beszélgetéseket kívánunk hozzájuk!