Ezért kössünk utasbiztosítást.

Persze semmi nem kötelező. De mi erősen ajánljuk.

Mielőtt hosszú útra, több napos nyaralásra indulunk, rengeteg az intézni valónk. Csomagoljunk be, nézzük át az autót, vegyük meg a legszükségesebbeket, váltsunk pénz, kapcsoljuk ki az áramot a lakásban, még arra is gondolunk, hogy a szemetet kivigyük… És ne feledjük a legfontosabbat: kössünk biztosítást. Ha szeretnénk valóban felhőtlenül nyaralni, erre is gondolnunk kell. Nyilván a bajtól nem véd meg, és a lehető legjobb az, ha nincs rá szükség. Viszont ha mégis beüt a krach… akkor nagyon jól jön. És jobb, ha nem abból indulunk ki, hogy – ugyan, velünk biztosan nem fog semmi történni.

Ha külföldre indulunk nyaralni nem érdemes az utasbiztosításon spórolni, ugyanis teljes anyagi csődbe taszíthatja a családot, ha csak kisebb baleset is ér minket. Már egy fülfájás miatti orvosi vizit is „visszahozhatja” a biztosítás árát, így aki gyerekkel utazik, annak különösen érdemes jól felkészülnie. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya jó szolgálatot tehet, de nem mindenhol fogadják el, sok helyen pedig fizetni kell még mellette.

4d2660c72722dbea504db6b0882dd079-large

Egy négytagú családnak (két felnőtt két gyerek) a választott csomagtól függően nyolcezer – húszezer forint közötti összeggel kell kalkulálnia, ha külföldi, nyolc nap, hét éjszakás európai nyaralásához utasbiztosítást kötne. A díj jelentősen függ a szolgáltatástól, amit a biztosító nyújt baj esetén, de akadnak kifejezetten drága biztosítók is – ezért érdemes több helyen is kalkulálnunk.

Ha az Európai Unió területén indul útnak a család, akkor jól jöhet az Európai Egészségbiztosítási Kártya, azonban fontos tudni, hogy nagyon korlátos a felhasználhatósága. Így például csak az orvosilag szükséges ellátások igénybevételére jogosít (az adott ország jogszabályai döntik el, hogy mi tartozik ide), és sok országban önrészt kell fizetni még az állami ellátórendszerben is.

Fontos azt is tudnunk, hogy az EEK-val csak a helyi társadalombiztosítással szerződött szolgáltatóhoz fordulhatunk, míg a nyaralóhelyeken – tipikusan a tengerparton – főleg helyi magánorvosok praktizálnak. Egy fülfájás miatti vizit önmagában ötven euró körül taksál, ehhez jön még a felírt gyógyszer ára. A biztosító utasbiztosításnál ez utóbbit is téríti, így könnyen belátható, hogy már kisebb panasz esetén is „megéri” biztosítást kötni.

Ráadásul a betegség- és balesetbiztosításon túl poggyászbiztosítást is tartalmaz az utasbiztosítás, aminek nem elhanyagolható eleme az asszisztenciaszolgáltatás.

IVqQw8_711x400_eafd5386ecc3a57d

Egy külföldi baleset vagy betegség esetén nagy segítséget jelent, amikor magyarul beszélő asszisztencia segít orvost keríteni, és ha kell, megszervezi a szállítást és a hazautazást is. Nagyon fontos a megfelelő biztosítás kiválasztása. Míg a legolcsóbb biztosítások elegendőek lehetnek a környező országokba vagy akár az európai nagyvárosokba, addig az Európán kívülre utazóknak mindenképp a magasabb térítésű összegű biztosítás javasoljuk. Fontos, hogy ne csak az árat fürkésszük, hanem az adott utasbiztosításhoz tartozó szolgáltatást is megnézzük, azaz azt, hogy pontosan mire mennyit fizet a biztosító. Nem mindegy ugyanis, hogy betegségnél vagy balesetnél néhány millió vagy százmillió forint a térítés felső határa.

Az alapszolgáltatásokon kívül fontos megnéznünk, hogy milyen sportoknál térít a biztosító, ha baleset történne. Extrém sportok esetén (például búvárkodás, rafting, vízisí, ejtőernyőzés) pedig kiegészítő biztosításra van szükségünk. Van, ahol a búvárkodás – bizonyos merülési mélységig – az alapcsomag része. Érdemes megnéznünk azt is, hogy a gyerekkedvezmény valóban kedvezményes árat, de teljes szolgáltatást jelent, vagy adott esetben csökkentett összegű kárkifizetést. Az autóval útnak indulóknak jól jöhet a gépkocsira köthető kiegészítő asszisztenciabiztosítás. A kocsi meghibásodása esetén ugyanis a biztosítók intézkednek a szervizbe szállításról, és a szervizelés néhány napjára vagy a szállást, vagy a hazajutás költségét is a biztosítás állja.

Az utasbiztosítás kötése belföldön is javasolt. Ha velünk tartanátok a strand helyszíneikre, vegyétek fel a Vienna Live-val a kapcsolatot, váltsátok ki a gyerekklub kártyát és használjátok ki a 10%-os kedvezményt, amit nyújtanak számotokra!

Search