Diétás ételek az iskolai menzán?

Közismert, hogy 2015. szeptember 1-jével vezették be a Magyarországon, a „menza-rendeletet”, más néven az EMMI rendeletet. Ez magában foglalja, hogy a gyerekek étkeztetésében jelen legyen az ebéden és uzsonnán kívül, a tízórai is. A legfontosabb az egész szabályozásban, hogy nagy mennyiségben kell biztosítaniuk a zöldség- és gyümölcsbevitelt, illetve azt is, hogy a speciális diétán lévő diákok igényeinek is megfelelő étellel tudjanak szolgálni.

Nehézségek az ételek szempontjából

Sok településen a fent említett dolgok is csak részlegesen megoldhatóak, de sajnos emellett vannak helyek, ahol ez teljes egészében ki van zárva. A szülőkön múlik a legtöbb… ha Ők nem lennének, nem lenne meg az a húzóerő, amivel a részleges kivitelezést is el tudták volna érni. Közben más országokban ez természetesnek számít, hogy a gyerekek a legjobbat kapják saját igényeiknek megfelelően (ha van).

 A legnagyobb ellenség általában a laktózérzékenység vagy éppen a gluténérzékenység, főleg ha ezek mellé még cukorbetegség is társul.

Laktózérzékenységben a lakosság 1/3-a szenved, ezek közül pedig sokaknak már gyerekkorban jelentkeztek a tünetek, tehát a mai kisiskolások között is vannak jó páran, akiknél a laktázenzim aktivitása csökkent a szervezetükben, ezáltal szervezetük nem tudják feldolgozni a tejes termékeket. A tejcukor-érzékenységnek is különböző szintjei vannak, így mindenkinél másképp jelentkezik, más a tűrőképességük. Például ez a „betegség” is a speciális diéta körébe tartozik, mivel csak növényi eredetű tejterméket fogyaszthatnak (mandula-,rizs-,kókusztej), melyet könnyebben dolgoz fel szervezetük és tejcukor tartalmuk sem haladja meg a 0,1 g/100 grammot.

Gluténérzékenység jelei például a különböző hasi fájdalmak/görcsök, hasmenés. A gluténmentes táplálkozást még nehezebb kivitelezni a közétkeztetésben, mivel búzalisztet használnak, így a búza már eleve egy főellenség a szervezet számára. Emellett még a rozs, az árpa, a zab is. Ez is már egyfajta speciális étrendet igényel, főleg hogy a szülőknek kell gondoskodniuk arról, hogy gyermekeik étele nem haladhatja meg a 20mg/kg mennyiséget. És a szülő nincs ott egésznap a gyerekkel…

 

apple-256263_1920Hallottunk már olyan esetről is, hogyha a gyerek már cukorbeteg, akkor fel sem veszik az adott intézménybe, mert a pedagógusok nem vállalják azt a felelősséget, hogy a vércukorszint-mérésben segítsen, ha éppen még csak most első osztályos a kisgyermek. A közétkeztetés a diabéteszes gyermekek számára, pedig maga az ördög!

Egy szó, mint száz, szülőként álljunk ki gyermekeink mellett és az egészségük érdekében, ha másképp nem megy, mert ebben a korban nagyon meghatározó mennyi az energia bevitel és ezzel együtt, hogy sok-sok vitamint fogyasszanak! Ezzel javítva az iskolában való koncentrálást és elháríthatjuk a fáradékonyságot a kicsiknél.

Search