A kisgyermekes anyukák nyári nagy kérdése…

Hogyan hagyjuk el a pelust? A nyár kellős közepén járunk, és ha sok kisgyermekes szülő van a környezetedben – vagy éppen Te jársz ebben a cipőben – akkor biztosan állandó téma a szobatisztaságra nevelés. A nyár ugyanis tökéletes időszak a nagy bevetésre.:) Csak egy kis bugyit- gatyót kell letolni – még időben! Bár ilyen könnyen menne… igaz? Azért ez ennél nagyobb feladat és kihívás. Segítünk megbirkózni vele.

Az első és legfontosabb, hogy biztos legyél abban, hogy készen álltok erre. Azért mert a legjobb barátnőd kislánya már időben kiabál, vagy az unokatesó is pelus nélkül ül a játszótéren, még nem biztos, hogy a Ti időtök is eljött. Minden gyerek másként érik. Ezt Nektek kell tudni, érezni. Ha a Kicsit már zavarja a pelus, biztos lehetsz benne, hogy jelezni fogja és partnered lesz a folyamatban. Ha már van olyan pelusotok, ami szárazon marad, és látod a hajlandóságot a gyereken is, akkor hajrá!

Szánjatok rá időt. Ne olyankor kezdjetek bele a projektbe, amikor esetleg a mama is vigyáz rá, vagy éppen bölcsiben van a gyermek. Legyen egymás után több nap, amikor állandóság van. Amikor igazán ezzel tudtok foglalkozni. Ha elindultok a szobatisztasághoz vezető rögös úton, akkor legyetek következetesek. Ne legyen a – csak az autóba, csak a játszón visszavesszük eset!

Child-in-Diaper

Válasszatok együtt bilit, szűkítőt, avasd be Őt is!

Készülj fel Te is. Türelmedre és kitartásodra mindenképpen szükség lesz.

Beszélgessetek, olvassatok erről!

Reggel ne vegyetek fel pelust. És most jön a lényeg. 20-30 perceként kérdezgesd, hogy kell a pisilni. Menjetek akkor is, ha esetleg nemleges a válasz. Ő még nem tudja ezt szabályozni, nem tud előtte szólni. A Te türelmed és kitartásod szükséges ehhez. Ha kell, üljetek a bilin hosszabb ideig…

Az elején még teljesen normális, ha bepisil, mert;

  • ez még új dolog neki, rá kell érezzen
  • a játék hevében nem foglalkozik az ingerrel
  • eszébe jut, hogy pisilnie kell, de mire odaér a bilihez, már késő

A pisi mindig könnyebben megy a bilibe/wc-be, mint a nagy dolog. Segíthetsz azzal, ha énekelsz neki közben. Elég ideig ül, van ideje ellazulni, jó lesz a közérzete és nem érzi sürgetve magát. Ha van a kicsinek bevált rituáléja a kakilás előtt – pl.: elvonul csendben a sarokba, vagy dünnyögni kezd, láthatóan berogyaszt… – használjuk ki és tegyük oda hozzá a bilit. Vannak picik, akik átszoknak a bilire, de csak pelusba végzik a nagy dolgukat, vagy épp a vécébe pisilnek, de a bilibe kakilnak.

3008780_6aae49f39455b4f29bcef086711ea376_wm

Akárhová is mentek, mindig legyen nálatok váltóruha… A balesetekkel számolni kell ebben az időszakban.

Amikor a gyermeknek sikerül a bilibe könnyíteni, nem feltétlen kell örömtáncot járni, de fejezd ki örömödet. Ne ess át a ló túloldalára se, azaz ne ígérj, és ne adj semmit cserébe. Ez egy természetes dolog, amiért nem jár se csoki, se játék, se plusz tévé, se semmi anya és apa elismerő szavain kívül.

Ugyanilyen fontos, hogy ne büntesd, ha bepisil, vagy épp találsz egy kósza kakit a nappali közepén. Hívd oda, mond el, hogy ha legközelebb érzi, hogy kell neki, szóljon, mert ez így nem túl jó. Ne szidd meg, csak jelezd, hogy nem ez az elvárt viselkedés, aztán lépj tovább.

Vannak regressziós időszakok, amikor már azt hinnénk, hogy sikerült a szobatisztaság projekt, aztán egyszer csak elkezd bepisilni, vagy időnként bekakil a bugyiba. Ez egy természetes folyamat része, ne érezd kudarcnak. Érdemes végig gondolni, hogy történt-e valami nagyobb változás a gyermek életében, ami kiválhatta – ovi kezdés, testvér születés, új ember a pici életében, apa új munkarendje… stb.

Az éjszakai – ágytisztaság – külön cikket érdemel, és az nem is említhető a szobatisztasággal egy lapon, hiszen az 5 éves kor körül válik aktuálissá. Úgyhogy azzal még ráértek!:)

És hogy ismételjük önmagunkat! Soha ne erőltesd! Lehet, hogy beíratnád már az óvodába, vagy érkezik a kis tesó és kényelmesebb lenne, ha nem két pelenkással kellene birkóznod, de ebben a kérdésben nem a Te igényeid számítanak, hanem az, hogy a gyermeked készen áll-e rá.

szobatisztasag

 

Search