Óvodás mozgásos játék – Jungolino

A játéknak elengedhetetlen szerepe van a gyerekek fejlődésében, de az is fontos, hogy a játék során a gyermekek felszabadultak legyenek és leljék örömüket a játékban.

A nyári melegben válasszunk olyan játékokat, amiket a gyerekek szabadtéren, udvaron vagy játszótéren együtt játszhatnak. Az aktív testmozgással járó játékoknak fontos szerepe van a gyerekek mozgásfejlődésében is. Az aktív testmozgással járó játékok segítenek levezetni a gyerekek felesleges energiáját, miközben megismerik a testük lehetőségeit és korlátait is. A mozgásos játékokban azok a gyerekek is szívesen részt vesznek, akik nem szeretnek tornázni. 

Gondoljunk arra, hogy az óvodában a reggeli torna hogyan történik? A gyerekek sorba állnak, majd egymást vállát megfogva körbesétálnak. A séta közben a gyerekeknek nem kell egymásra figyelniük, hiszen fogják egymás vállát. Nem kell döntéseket hozniuk, hiszen, csak körbe-körbe sétálnak, így a környezetüket sem fedezik fel. Talán unatkoznak és rendetlenkednek is kicsit.

A Jungolino játék közben folyamatosan gondolkodnak és döntéseket hoznak. Például arról, hogy melyik irányba fussanak, hogyan kerüljék el egymást, a játszótér és a kert elemeit vagy a bútorokat anélkül, hogy ütköznének. Folyamatosan futnak, másznak, guggolnak, nyújtóznak… A kert, a játszótér vagy a ház bejárásával javítják térbeli orientációjukat, felfedezik környezetüket.

Hogyan is történik ez? A Jungolino szabályai szerint a gyerekek kapnak egy-egy pakli állatos kártyát. A lakás, a kert, vagy a játszótér különböző részein elhelyezzük az állatos szőnyeglapkákat, amiket a gyerekeknek a játék változatos szabályai szerint különböző sorrendben, kell megtalálniuk, megérinteniük, vagy az állatos kártyákat ráhelyezniük…

A szőnyeglapkákat tehetjük magasra, hogy a gyerekek nyújtózzanak, vagy az asztal alá, hogy guggoljanak, vagy másszanak…

jungolino_inhalt

A játék közben a szaladgálás, mászkálás, keresgélés segít megismerni a térbeli viszonyokat, segít felmérni a távolságokat, fejleszti a gyerekek egyensúlyi képességét.

Írta: Barkóczi Edit

Logo_Piatnik

 

Search