Karácsonyi társasjáték ajánló

Karácsony közeledtével felmerül a kérdés, hogy milyen ajándékkal lepjük meg családunkat, barátainkat. Ha társasjátékot választunk, akkor milyen szempontok alapján döntsünk?

A társasjáték csak gyerekeknek való?

Egyértelműen nem …

sokan a társasjátékozást komolytalannak vagy gyanúsnak tartják a felnőttek életében. Pedig a kultúránkban a játéknak fontos szerepe van. A közös játékkal erősíthetjük társas kapcsolatainkat, kommunikációs készségünket. „Többet megtudhatunk másokról egy óra játék, mint egy év beszélgetés alatt.” A társasjátékokkal gazdagíthatjuk ismereteinket, utazást tehetünk a Föld körül, egzotikus tájakon, gazdag paloták termein át porlepte falvak viskói között. Utazhatunk az időben, a homályba vesző ókortól a legendás felfedezések korán át napjainkig, de ezek mellett fontos, hogy a játék fejleszti az általános értelmi képességeinket, logikus gondolkodásunkat, egyszerűen frissen tartja az agyunkat. Egy játék akkor jó, ha örömteli, izgalmas és lebilincselő. Ezek az érzelmi állapotok pihentetnek és csökkentik a bennünk lévő feszültséget.

Napjainkra a felnőttek szabadidős tevékenységei közt egyre népszerűbb a társasjátékozás. A boltok polcain csodálatos grafikákkal díszített komplexebb gazdasági, stratégiai, logikai játékokat kínálnak a felnőtt korosztály számára.

Hogyan válasszunk társasjátékot?

Ha nem tudunk tanácsot kérni szakembertől, és magunknak kell döntenünk, akkor válasszunk egy nekünk tetsző társasjátékot és nézzük meg a következőket a dobozon:

– a játék témáját. Tetszene annak, akit meg szeretnénk ajándékozni?

– a korosztály ajánlást. Megfelel annak, akit meg szeretnénk ajándékozni?

– a játékidőt. A 30 percnél hosszabb játékmenet általában komplexebb játékot ígér, vagy egész estés parti játékot.

– a tartalomjegyzéket. A jó minőségű játékok fa alkatrészeket, karton elemeket tartalmaznak.

– a játékosok száma megfelel annak, akinek szánjuk?

– ismerjük-e a játék kiadóját, van-e már játékunk ettől a kiadótól, megbízunk-e benne?

– ismerjük-e a játék szerzőjét, van-e már játékunk ettől a szerzőtől, megbízunk-e benne?

– mikor jelent meg a játék? Ha az aktuális évben megjelenő újdonságokból választunk, akkor elkerülhetjük a „Még egy szamovár” esetet.

A következő játékokat nyugodt szívvel választhatjuk, velük biztosan örömet okozunk!

Ezeket a családi társasokat a Piatnik 2016 évi újdonságaiból szemezgettük. Mind minőségükben, mind témájukban és kivitelükben csodálatosak, szerzőjük, kiadójuk megbízható, magas játékélményt nyújtanak.

Yangtze

A Jangce Ázsia leghosszabb folyója, ősidők óta fontos kereskedelmi útvonal. Kína történelmében nagy szerepe volt a gazdag kereskedő Qing-dinasztiának. Uralkodásuk alatt az áruszállítás és az árukereskedelem folyamatos volt a folyón. Ebben a családi társasjátékban a játékosok a Jangcén hajózó árukkal kereskednek, és pénzüket tartományokba fektetik.

yangtze_fejezet

Istanbul

Isztambul bazárnegyedében kereskedők és segédeik sietnek a raktárakhoz, hogy a talicskákat megtöltsék árukkal, majd az árut a piacra szállítsák. Ha jó üzletet kötnek, sok pénz üti a markukat.

Egy kereskedőt és négy segédet irányítanak a játékosok a bazárban. Minden helyszínen egy akciót hajthatnak végre a céljuk pedig az, hogy elsőként szerezzenek 6 rubint.

istambul_

Imhotep

Az ókori egyiptomi építész Imhotep által épített emlékműveket építik fel a játékosok. Az építéshez szükséges köveket hajókkal szállítják a helyszínekre. Kiélezett verseny zajlik a hajók elfoglalásáért, az értékes kövek elszállításáért és az épületek felépítéséért. A piacon megszerezhető akciókártyák ügyes használatával meglepő fordulatot vehet a játék alakulása.

imhotep_hatter

Stone Age

Egy izgalmas utazás a kőkorszakba, ahol a játékosoknak fát kell vágni, követ kell törni és aranyat kell mosni a folyóban. Ezen áruk csereberéjével gazdagíthatják a falukat, emelhetik a civilizáció szintjét. De nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a faluk lakosait el kell látni élelemmel! Minden játékos a saját útján érheti el a célját, de csak a végén derül ki, hogy melyik volt a helyes út.

stone_age_kipakolt

Írta:Barkóczi Edit

Logo_Piatnik

Search