Beszédfejlesztés játék közben

Az óvodáskorú gyerekeknek egyre több problémájuk van az ajakmozgásokkal, a nyelvi kifejezőkészséggel, ami előfeltétele az iskolai beválásnak. A gyerekek egyre többet ülnek a tévé vagy a számítógép előtt, melyek csak passzív befogadást igényelnek. Ezek a beszédet, vagy a kommunikációs készséget nem fejlesztik. Sokszor a játék is monitoron zajlik.

A Piatnik kínálatában megtalálható Grimassimix társasjátékot osztrák logopédusok fejlesztették ki az igényes, gyermekükre odafigyelő szülőknek azért, hogy játszva, fejlesszék és tanítsák gyermekük artikulációs mozgásügyességét, ami a beszédre való képesség alapfeltétele.

A tisztán artikulált folyékony beszédhez elengedhetetlen a jó szájmozgás. A Grimassimix játékos formában vezeti rá a gyerekeket a különböző arc és szájizmok mozgatására, a mozgás megtervezésére, alkalmazására és felismerésére.

A játék hihetetlen szórakozást nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt, de különösen ajánljuk olyan gyerekeknek, akik:

  • egyes hangokat nem tudnak tisztán kiejteni
  • gyenge száj és/vagy nyelvizomzatuk van
  • logopédiai foglalkozásokra, kezelésekre járnak.

A játék nagyon egyszerű: Húzunk egy kártyát, amire egy kedves grimaszoló gyermekarcot rajzoltak. Ezt a grimaszt kell nekünk megmutatni a játékostársainknak, akik megpróbálják az általunk mutatott grimasz képét egymást megelőzve, minél gyorsabban megtalálni a játéktáblán.

Az általuk mutatott grimaszt egy tükör segítségével ellenőrizzük! Egyezik –e a kártyán láthatóval?

Ez különösen nagy segítséget nyújt olyan gyerekeknek, akik az arcmozgásukat nem jól érzékelik.  

A játékban résztvevő gyermekek számától és korától függően eltérő nehézségi szinten játszhatunk.

A Grimassimix játszásakor észrevétlenül segítjük a gyermekünk beszédszervi állapotának javulását. Az artikulációhoz szükséges izmok erősítésével és mozgáskoordinációjának finom összehangolásával. Miközben a gyermek saját arckifejezésének beállításával próbálkozik, észrevétlenül fejlődik figyelme és beszédszervi ügyessége. Mindemellett a megfelelő kép minél gyorsabb felismerése és kiválasztása fejleszti a gyermek figyelmét, megfigyelőképességét.

A Grimassimix mindenki számára érthető, ugyanakkor alkalmazható a logopédiai foglalkozásokon,  óvodai környezetben is preventív céllal az artikulációs mozgásügyesítéshez.

Írta: Barkóczi Edit

Logo_Piatnik

 

 

 

Search