A stratégiai játékok személyiségformáló hatása

A stratégia szót régen a haditudományokban használták. Egy csata megnyerésének átfogó tervét értették alatta, ami a sereg ellátását és mozgatását foglalta magában.

A stratégia szót napjainkban számtalan összefüggésben használjuk, például a Piatnik kínálatában megtalálható egyfajta táblás társasjátékok besorolása: stratégiai játék.

Miben különbözik egy stratégiai játék egy „egyszerű” táblás társasjátéktól?

A stratégiai játékok időben kiterjedő gondolkodást igényelnek a játékosoktól egy cél eléréséért. A játékosok stratégiáikban alkalmazni kívánt taktikát és akciókat előre megtervezve logikusan egymásra építik.

A játékosoknak nincsen „passzív” pillanatuk, folyamatosan aktívan részt vesznek a játékban, figyelik egymás lépéseit, hiszen következő lépésük megtervezését befolyásolja ellenfelük lépése a tét pedig: győzelem – vagy vereség!

A győzelem vagy a vereség megélésének személyiség formáló hatása nagyobb, mint gondolnánk! A stratégiai játékokkal megtanulhatjuk a győzelem vagy vereség méltóképpen történő viselését. Megtanulunk legyőzött ellenfelünkkel szemben is tiszteletet, empátiát mutatni, hiszen a játék folyamán ellenfelünkkel egy adott szabályrendszeren belül együttműködtünk, közösen gondolkodtunk – miközben a végső győzelemért versengtünk, azonos feltételekkel és azonos esélyekkel rendelkeztünk.

A játék végén közösen elemezhetjük a lépéseinket. Hibáinkat tudatosíthatjuk, hogy a későbbiekben tudatosan elkerüljük őket.

Ismerjék meg a Carcassonne stratégiai játékot! A Carcassonne egy egyszerű lapkalerakó játék. A lapkákból kialakul Carcassonne tája várakkal, utakkal, egy folyóval, legelőkkel… a kialakult táj részeit pedig a játékosok elfoglalják követőikkel. Valóban egyszerű játékmenet, egyszerű szabályaival már kisiskolás gyerekekkel együtt játszhatják, ezért ideális családi társasjáték! A játék ismeretével együtt fejlődik a játékban résztvevők stratégiai érzéke. A gyerekek és a felnőttek együtt fedezik fel a játékban rejlő taktikai lehetőségeket, így lesz fokozatosan egyre izgalmasabb a játék… amiből évente világbajnokságot is rendeznek!

A Carcassonne számtalan kiegészítője új szereplőket, új helyszíneket hoz a játékba, keressék őket is!

Írta: Barkóczi Edit

Logo_Piatnik

Search