A stratégiai játék, mint nevelési eszköz.

A stratégiai játékok fejlesztik a gyerekek problémamegoldó képességét, a kombinatív készséget és az összefüggések felismerésének képességét. Az akciók előre tervezéséhez és a megtervezett lépések egymásra építéséhez térben és időben kiterjedő logikus gondolkodás szükséges.

Az ilyen játékok jó hatással vannak a gyerekek intellektuális fejlődésére is. A stratégiai játékokat rendszeresen játszó gyerekek gyorsabban oldják meg a felvetett problémákat. Erős versenyszelleműek, mégis nagy tiszteletet mutatnak versenytársaik iránt. Hiszen a számtalan parti lejátszása közben ellenfelükkel egy adott szabályrendszeren belül együttműködnek, közösen gondolkodnak. Mindketten azonos feltételekkel és azonos esélyekkel rendelkeznek. A stratégiai játékok megtanítanak arra, hogy kritikus helyzeteket is meg lehet oldani és nem szabad a harcot az első sikertelenségnél feladni.

A sakkhoz hasonló gondolkodásmód kell a Bison játékhoz. A játékban két játékos irányítja a figurákat a játékfelületen. Az egyik játékos a bölénycsordát vezeti, a másik játékos pedig az indián főnököt és a négy kutyát irányítja. Aki a bölényekkel van, az megpróbálja az egyik állatot a vele szemben fekvő folyó mögé juttatni. A másik játékos célja, hogy ezt megakadályozza, az indián és a 4 kutya segítségével elfogja, vagy megállítsa a bölényeket. A játék a sakkhoz hasonlóan fejleszti a problémamegoldó képességet, a logikus gondolkodást és a kombinatív készséget.

Írta: Barkóczi Edit

Logo_Piatnik

Search