Repülőút gyerekkel – ki izgul jobban?

Repülőre ülni kisgyermekkel elég nagy kihívást jelent, de annak érdekében, hogy megmutassuk a gyermeinknek világunkat- érdemes megküzdeni vele. Néhány apró trükköt bevetve még egy több órás repülőút sem feltétlenül rémálom. És lássuk be – általában mi jobban izgulunk, mint ők. Tehát ha mi leküzdjük az aggodalmainkat, a problémák fele meg van oldva. De nézzük a többi trükköt, amivel élvezetessé tehetjük a repülést.

(Az alábbi jó tanácsok jelentős része egy Michaela Drake nevű hölgytől származik, aki éveken át dolgozott úgynevezett légi dadaként, amikor is több ezer kilométert repült különböző életkorú gyerekekkel.)

Készülj fel indulás előtt!

Tudd meg, hogy kínál-e a légitársaság elsőbbségi beszállást gyerekekkel. Vannak társaságok, melyek felengedik a babakocsit a fedélzetre, míg mások nem, ott fel kell adni a kocsit. Jobb előre lefoglalni a babaágyat (főleg a transzkontinentális járatokon van ilyen), amelyet kifejezetten csecsemőknek tartanak fenn. A kétévesnél kisebbek általában ülhetnek a szüleik ölében, de nem árt nekik is foglalni egy saját ülést. És a legfontosabb: az indulás előtti napokban kérd meg a gyerekorvost, hogy vizsgálja meg a kicsi fülét és orrát, náthásan vagy fájó füllel repülni ugyanis még felnőtteknek is szörnyű élmény. Tehát nézz utána a részleteknek, ne a reptéren érjen meglepetés.

Ne térj el a napirendtől!

Amennyire csak lehet, kövesd a megszokott napi rutint, de egy hosszú, utazással teli nap után jobb, ha lazítasz egy kicsit, és hagyod gyermeket enni és aludni, amennyit csak akar. Ha éjjel utaztok, csináld ugyanazt, mint máskor: adj pizsamát a gyerekre, mesélj neki esti mesét, és próbálj meg nyugodt légkört kialakítani körülötte. Felszállás előtt fáraszd ki, amennyire csak lehet: hagyd tombolni a reptéri játszóházban – ha van – vagy összevissza szaladgálni a várakozó emberek között.

Ne most szoktasd le a cukorkáról!

Egy napra felejtsd el az egészséges táplálkozást! Az éhes gyerek ingerlékeny, ezzel szemben az édesség és a nyalóka nagyon fel tudja dobni a hangulatát. Vásárolj egy zacskó színes cukorkát, és kérd meg gyermeked, hogy találja ki, melyik színnek milyen az íze – aztán persze add oda neki. Különösen fel- és leszállásnál nagyon fontos, hogy a gyerek szopogasson és rágjon, mivel így csökkenthető a fülben a nyomás okozta kellemetlen érzés. Amennyiben csecsemővel utazik, adj neki cumisüvegben innivalót vagy hagyd, hogy szopja az ujját. A repülés előtt foglalhatunk gyerekmenüt a kicsinek, de mindennél fontosabb: igyon sokat a gyerek, mivel a fedélzeten ritka a levegő.

Tereld el a figyelmét!

A modern technológia van olyan életmentő a repülőutak alatt, mint kényszerleszálláskor az oxigénmaszk: vigyetek magatokkal valamilyen készüléket, amelyen a gyerek filmet tud nézni vagy alkalmas játékok futtatására. Mindegy, hogy hordozható DVD-lejátszó, okostelefon vagy táblagép; a lényeg, hogy bőven legyen rajta rajzfilm, játék, hangoskönyv. A logikai játékok és a kirakók is jók arra, hogy agyoncsapjuk velük az időt, illetve vigyünk magunkkal mágneses úti játékot, kártyát vagy minitársasjátékot.

Légy kreatív!

Pakolj be a kézipoggyászba színes ceruzát, füzetet, színes post-it lapocskákat, matricát és celluxot vagy nem folyós ragasztót – ollót viszont még véletlenül se. A polaroid kamerát ne habozz berakni a kézipoggyászba: nagy haszna lesz, amikor a gyerek útlevelet készít a mackójának, amelybe nyilvánvalóan a maci fotójára is szükség lesz. Az idősebb gyerekek a hivatalos adatokat is beleírhatják, mint amilyen a medve neve, nemzetisége és a kedvenc étele.

Őrizd meg a nyugalmad!

Mivel a gyerekek pillanatok alatt megérzik a szülők aggodalmát, maradj nyugodt. Ám ha szükséges, ne félj segítséget kérni a légi kísérőktől, hiszen ez a munkájuk. És ne aggódj amiatt, hogy mit fognak gondolni mások, ha a gyereke nem bír magával. Az utasok egy része valószínűleg esett már át hasonló helyzeten, vagy ha nem, hát fog valamikor. Mindig emlékezz rá, hogy a nyaralás emlékei a repüléssel kezdődnek, úgyhogy őrizd meg a hidegvéred, és maradj derűlátó. Koncentrálj az ablakon át ragyogó kék égre, a tengerre, a hegyre vagy a városra, ahová utaztok!

Family standing outside of airport with luggage

Ha már minden meg van, épp itt az ideje kiválasztani az úticélt!

Nézz körül az utazok.hu-s ajánlataink között!

Jó utat és nyaralást kívánunk Nektek!

Search