Reneszánsz délelőttök

Reneszánszkori játékok, bábelőadások, hangszerbemutatók, koncertek, dal- és tánctanulás.
– Ingyenes gyerekprogramok minden vasárnap délelőtt 10:30-tól a Szent Margit-romoknál a Margitszigeten.

Maszk Bábszínház: Gyerekjátékok Mátyás király udvarából – marionett bábjáték
2015. június 14. (vasárnap) 10:30 – Szent Margit-romok, Margitsziget
4 éves kortól ajánlott! (40 perc)

Mátyás király nagyon fiatal korában lett király. 15 éves alig múlt, amikor királlyá választották és trónra ültették Magyarország nemes nagyurai. Az uralkodás pedig nem valami könnyű mesterség ám! A bíbor palást, a ragyogó ékszerek, a kényelmes, fűtött szobák, a dúsan terített asztal és a szolgák hada – bizony ez mind a király jussa. Jussa azonban az is, hogy a rábízott nép sorsával, az ország javaival alattvalói bizalmát megszolgálva bánjon. Képes legyen okos döntéseket hozni, választani tudni igaz és hamis között, napjai múlásával mind bölcsebbé válni, minden nap tanulni! Ez bizony mindannyiunknak hasznára válna, de egy király sosem lehet jó király anélkül, hogy ezeket meg ne tanulná!
Sok zenével, nagy bábokkal, élőszereplőkkel és árnyjátékkal dolgoznak, megjelenítve a mesék igazságos királyát, de az igazságot kereső embert is.
Az előadásban bemutatják azt is, hogy mivel játszottak a gyerekek a középkorban. Marionett, diótörő, kincses zsákok, lovagtorna várja a gyerekeket és még a játékokat is kipróbálhatják!

Előadók: Havas Zsolt és Havas Edina

Róka Szabolcs: Szent György és a sárkány – zenés előadás
2015. június 21. (vasárnap) 10:30 – Szent Margit-romok, Margitsziget
5 éves kortól ajánlott! (45 perc)

Róka Szabolcs, Tinódi-lant díjas magyar énekmondó előadásában hallható a Szent György legenda, amely szerint Silena városának közelében volt egy sárkány-lakta tó. A sárkány hosszú ideje félelemben tartotta a városbelieket, akik hiába fogtak fegyvert ellene, nem bírtak vele. A sárkány a város falára hágva mérges leheletével újra és újra megfutamította a derék polgárokat. Egyszer a király leánya is veszélybe került, ám szerencséjükre éppen akkor vetődött arra György, aki leleményességével és ügyességével megmentette a királylányt és a várost.

Kereplő Családi Színház: A Nap, a Hold és a Csillag megszabadítása – interaktív mesejáték
2015. június 28. (vasárnap) 10:30 – Szent Margit-romok, Margitsziget
4 éves kortól ajánlott! (45 perc)

Népmesei alapokból készült előadás, ahol a gyerekközönség aktív részvételével találja meg a három bojtárfiú a három elrabolt szépséges királykisasszonyt. Népi játékok, próbatételek segítik a három fiút, hogy le tudják győzni a félelmetes rettenetes sárkányokat. Az előadás végén mindenki kipróbálhatja a teknőhúzást, a békaugratást, a kolompverést és a többi ritkán látott, elfeledett népi játékot.

Rendezte: Szívós Károly
Játsszák: Szívós Károly, Szívós Réka, Török Ágnes
Bábtervező: Török Ágnes

Search